Cu Maid în Maroc

HELLO, SUNT MAID: Mă bucur că putem să facem această excursie împreună.

Străbătut de patru lanțuri muntoase, între care renumiții Munți Atlas, cu plaje atât la Marea Mediterană cât și la Oceanul Atlantic și străjuit în același timp de Deșertul Sahara, Maroc este un ținut care fascinează anual milioane de turiști prin frumusețea peisajelor, aride sau luxuriante, prin măreția fostelor orașe imperiale și prin ospitalitatea cu care ești întâmpinat de localnici, din deșert și până pe plaje sau aglomerațiile urbane. Prin strâmtoarea Gibraltar, Marocul se află la o distanță de doar 23 km de Europa.Numele arab al țării, al-Magrib al-Aqsa, înseamnă Vestul Extrem și se referă la faptul că Marocul este cea mai vestică țară din lumea arabă. Regele actual este Mohamed al VI-lea. Berberii locuiesc în Maroc de peste 5000 de ani. Arabii au cucerit regiunea în secolul VII și XI. În Maroc există 2 limbi oficiale: araba și berbera. Sunt complet diferite, cu total alt set de caractere.

Deși toată lumea identifică Marocul cu deșertul, relieful predominant este cel muntos, cu munții Atlas în centru și sud și munții Rif la nord. Zăpada ține din noiembrie până în februarie, uneori chiar până în aprilie, în funcție de altitudine. Există chiar și pârtii de schi amenajate.

Fez Medina, cel mai mare oraș medieval din lume, a fost capitala Marocului până în 1925, orașul fiind cunoscut în special pentru cele două cartiere vechi ale sale. Fondat în secolul 9, anticul oraș adăpostește cea mai veche universitate din lume și este cel mai mare oraș medieval. O zonă întinsă, de o importanță arhitectonică deosebită, în care se află un palat regal, stabilimente militare, fortificații impresionante, monumente numeroase și cartiere rezidențiale. Spațiul urban nu este pavat, multe dintre funcțiunile originale fiind foarte bine conservate și oferind vizitatorilor o incursiune în istorie.

În Maroc se află cea mai veche universitate din lume. Fondată de Al-Fihri, fiica unui negustor, instituția e listată în Cartea Recordurilor, drept cea mai veche universitate, în activitate, din lume. Al-Qarawiyyin, din Fez, a fost inaugurată în anul 859 și de două secole aici se predă și în limba engleză. Al-Qarawiyyin a fost inițial moschee, înainte de a deveni un centru important de învățământ în diverse domenii: legea islamică, chimie, muzică, gramatică arabă, matematică, astronomie, medicină și politică. Universitatea are un evident rol educațional dar este, totodată, un hub cultural, fiind înconjurată de băi de aburi și lodge-uri pentru studenți. Moscheea a rămas funcțională, oferind spațiu pentru până la 22.000 de credinciosi. În timp, doar sultanul a ajuns să poată angaja profesori, până în 1963, când universitatea a intrat sub jurisdicția statului marocan. În prezent, în venerabila instituție de învățământ se școlesc nu mai puțin de 8100 de studenți.

Cu siguranță că cel mai cunoscut oraș al regatului este Casablanca, cel mai mare oraș al țării și cel mai mare port. Moscheea cu cel mai înalt minaret din lume (210 metri) se găsește în orașul Casablanca și este și cea mai mare din Maroc. Moscheea lui Hassan al II-lea este și a doua ca mărime de pe continentul african și pe locul al cincilea în topul celor mai mari moschei din lume. Construcția a fost gata în 1993, proiectul ambițios fiind realizat de Michel Pinseau.

Maroc are un Mare Canion care se găsește în Valea Dades. Între Munții Atlas și Munții Jbel Sarhro, Valea Dades oferă o priveliște incredibilă asupra munților înzăpeziți pe de o parte și a deșertului de pe partea cealaltă.HELLO, SUNT MAID: Sper că ți se pare interesant ceea ce vezi în excursia de astăzi.Marocul are o specie indigenă de maimuțe. Macacul berber se găsește în munții Atlas și în Gibraltar. Este o specie de maimuțe care trăiește în grupuri de mai multe femele și masculi. Poate atinge înălțimea de 75 de centimetri și greutatea de 13 kg.Caprele marocane se cațără în copacii de argan ca să mănânce fructe. Sâmburii scuipați și fecalele caprelor sunt adunate, spălate, uscate și prelucrate. În Maroc uleiul de argan este folosit mai ales de berberi pentru prepararea pâinii și a unei paste, împreună cu miere și migdale, numite "amalou".

Filmul "Gladiatorul" s-a filmat în Maroc. Russell Crowe, Angelia Jolie, Colin Farrell, Anthony Hopkins și multe alte vedete de Hollywood au filmat în studiourile de filmare din Ouarzazate, cele mai mari din lume. Poți face un tur pentru a vedea unde s-au turnat Gladiatorul, Asterix&Obelix, Lawrence of Arabia, Babel și multe alte filme istorice.Deși pare să fie 100% autentic, filmul de succes internațional "Casablanca" nu a fost filmat în orașul marocan omonim. De fapt, nici măcar nu a fost filmat în Maroc. Întreg filmul s-a desfășurat la Studiourile Warner Bros din Burbank, California. Singura excepție o reprezintă scena inițială, care a fost filmată la aeroportul Van Nuys din Los Angeles. Cu toate acestea, opera cinematografică a reușit să cuprindă foarte bine aspectul vizual exotic al orașului din Maroc.

Bazarul din Marrakech este unul dintre cele mai mari din lume! Pe străduțele întortocheate ale bazarului din Medina, Marrakech, te poți plimba și zile întregi fără să te plictisești. Vei găsi aici tot ce vrei (și ce nu vrei): mirodenii, șaluri, încălțăminte, genți, ulei de argan, veioze cu motive orientale și multe, multe altele. Și nu uita că în Maroc totul se negociază.

Dacă ajungi în Essaouira, s-ar putea să uiți că ești în Maroc. Asta pentru că orașul ăsta seamănă izbitor de mult cu Santorini din Grecia: clădiri albe conturate cu vopsea turcoaz construite pe stâncile de pe malul mării. La doar două ore de Marrakech, găsești aici mulți meșteșugari, mobilă tradițională ornamentală și locul perfect pentru o pauză pe malul Atlanticului.

În deșertul Sahara poți petrece noaptea într-un cort de lux, cu covoare, paturi și dușuri. În noaptea de 12 spre 13 august are loc cel mai impresionant spectacol cu stele căzătoare. În Zagora, hotelul SaharaSky are chiar propriul observator astronomic. În nordul Marocului, în munții Rif, există un orășel care a fost izolat de restul lumii până în 1920 și s-a păstrat neatins de atunci. Chefchaouen este la poalele muntelui și are pereții văruiți cu nuanțe de albastru, fapt ce-l face să fie o atracție mare pentru turiști.

Mâncarea chiar este delicioasă. Nici nu contează pe unde mănânci, că-i în piața Jemaa el-Fnaa din Marrakech sau într-un restaurant cochet din Fez, ba chiar din Casablanca. Locuitorii Marocului sunt înnebuniți după cuscus. Cuscusul e unul dintre preparatele tradiționale marocane. Cunoscut sub numele de seksou, acesta nu este însă precum cuscusul pe care-l găsești în supermarketuri. Marocanii au un adevărat cult pentru seksou, care necesită câteva ore de preparare, de la fiertul legumelor, la statul la palavre cu prietenii și familia. În orice oraș sau sat vei vedea marocani stând de vorbă în jurul unui bol de cuscus, în special vinerea. De fapt, tradiția e atât de puternică, încât multe restaurante nici nu servesc altceva vinerea, în afară de cuscus.

Întoarcere la meniu