Opiniile vizitatorilor

Istoria globurilor de sticlă din pomul de Crăciun

Autor: Moş Crăciun - Data: 21/12/2020

Despre globurile de Crăciun se ştie că au o istorie de mai bine de un secol şi jumătate şi ele îşi au originea în Europa, într-un orăşel montan din Germania pe nume Lauscha, fiind descoperite la 1847. Până atunci, localnicii împodobeau bradul cu alt fel de globuri, naturale, respectiv nuci şi mere. În anul pomenit mai sus, un localnic pe nume Martin, care muncea la un atelier de sticlă, nu a avut nici mere şi nuci să împodobească bradul de Crăciun tradiţional şi de teamă să nu-şi dezamăgească copiii a confecţionat din sticlă roşie şi aurie globuleţe care să imită alimentele amintite. Ideea a plăcut şi locuitorilor din oraş, care de atunci au folosit ca ornamente pentru brad globurile magice. Aceste ornamente de Crăciun au început ceva mai târziu să fie exportate şi în alte părţi ale Europei, dar mai ales peste ocean. Astfel, în 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha în timpul unei vizite în Germania şi a făcut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticlă în SUA.

De la acel moment, globurile de Crăciun au început să fie produse la scară industrială, iar tehnicile de lucru au evoluat de la simple ornamente, la globuri pictate manual, pentru a deveni mult mai atractive. Istoricii consemnează în America sfârşitului de secol XIX peste 1.000 de magazine unde se comercializau globuri de Crăciun.

Însă localitatea Lauscha, unde s-au confecţionat pentru prima dată globurile de Crăciun, a rămas celebră şi în perioada dintre cele două războaie mondiale aici s-a înfiinţat prima şcoala unde se preda arta prelucrării sticlei şi totodată tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Crăciun.

În ziua de azi, încă mai există 20 de ateliere de sticlă în Lauscha, care produc globuri de Crăciun.


Întoarcere la meniu