Dacă vrei, poți să fii chiar acum cu Maid la:


Cu Maid în Pamukkale
audio


audio

Pentru a ajunge la Pamukkale, vom lua avionul și vom ateriza pe aeroportul din Denizli, care se găsește la o distanță de 65 de km de obiectivul nostru turistic. De la aeroport putem lua un taxi sau putem închiria o mașină până la Pamukkale.
audio

Situl arheologic Hierapolis, care însemna în greaca veche "oraș sfânt", este unul dintre cele mai izbitoare centre antice care au supraviețuit până în prezent. Aici se găsesc rămășițe din Perioada Elenistică Târzie și Epoca Creștinismului. Se presupune că anticul oraș a fost fondat de către regele Eumenes al II-lea din Pergam și numele orașului ar proveni de la "Hiera", soția fondatorului legendar al Pergamului, Telephos.Străzile antice pe care se circulă și acum sunt vegheate de ziduri și coloane care nu și-au pierdut nimic din măreție. Jgheaburile de piatră care transportau apa termală pentru sofisticații locuitori ai Hierapolisului - frigieni, greci romani și, mai apoi, bizantini - se zăresc, intacte, de-a lungul vechiului oraș.
audio

Hierapolis, care a jucat un rol foarte important în răspândirea creștinismului, a devenit și orașul în care a fost ucis unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos, Sfântul Apostol Filip. Datorită acestui fapt orașul a devenit, în secolul al IV-lea e.n., un centru religios important și, intrând sub stăpânirea Imperiului Roman de Est, a devenit un centru Episcopal.Totuși, atracția principală a locului, o minune geologică a lumii, se află în jos de orașul antic. Terasele de calcar, netezite în valuri de apa termală, se întind pe 2.700 de metri și pe o înălțime de 600 de metri și sunt chiar în "buza" orașului antic.Pamukkale este, poate, cea mai veche stațiune balneară din lume și a fost fondată în secolul III î.Hr, în strânsă legătură cu orașul antic grec, Hierapolis.
audio

Apa subterană ce a dat viață orașului antic Hierapolis, ce acum este numit Pamukkale, este izvorul unuia dintre cele mai importante centre termale din Turcia.Apa caldă izvorâtă din măruntaiele muntelui, bogată în calciu și alte minerale a atras încă din vremea grecilor și romanilor oameni dornici să își tămăduiască bolile. În perioada romană mii de cetățeni ai imperiului veneau aici la băi.Legenda și datele istorice arată că în apele binefăcătoare din Pamukkale s-a scăldat însăși regina Egiptului, Cleopatra, ca să își păstreze tinerețea. "Bazinul Cleopatrei", în care se spune că aceasta s-a îmbăiat, există și acum în "Castelul de bumbac" din Turcia, în apropierea teraselor de calcar și poate fi vizitată. Pe fundul piscinei se pot vedea cu ușurință ruine ale vechiului oraș grecesc Hierapolis.
audio

Pamukkale înseamnă, în traducere, "castelul de bumbac" și este un loc situat în provincia Denizli din sud-vestul Turciei, în zona Kusadasi.
audio

Apele din izvoare conțin minerale importante, cum ar fi cretă și calcar și curge din versantul sudic al Muntelui Cal, construind depozite și aceste travertine albe fantastice.Datorită albului pe care îl au stâncile, s-ar putea să crezi că ai ajuns într-un loc plin de zăpadă. Evident, apropiindu-te de minunăție, vei descoperi de fapt un loc cald și prietenos pentru picioarele tale.
audio

Odată ce un bazin se umple, apa termală se revarsă peste margini, în cascadă și formează alte bazine mai mici.Terasele albe de calcar din Pamukkale, împânzite de ape termale cu proprietăți curative, sunt apeciate încă de pe vremea romanilor. Formațiunea calcaroasă, alcătuită din multe terase asemănătoare unei cascade, face parte din Patrimoniul UNESCO din 1988.Pamukkale este locul de pot fi admirate mai multe bazine naturale de apă termală. Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Odată ce apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și formează astfel celebrele terase albe.
audio

Atunci când izvorăște, apa este extrem de fierbinte încât nu poate fi atinsă (aproximativ 100 de grade Celsius). Pe măsură ce apele termale își croiesc drum către bazinele inferioare, temperatura lor scade până la 33 de grade Celsius. Datorită acestui fapt, turiștii pot face baie în aceste bazine naturale aproximativ 6 luni pe an, indiferent de temperatura de afară.În funcție de lumina soarelui, apa din bazinele naturale își schimbă culoarea și poate fi observată și în nuanțe roșiatice, verzui sau azurii.
audio

audio
Dacă m-ai însoțit toată excursia prin această destinație te rog apasă butonul .


Întoarcere la meniu