Ne putem lupta cu coronavirusul numai cu inteligenţa, civilizaţia şi buna organizare

Un popor, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru a nu sufoca spitalele, trebuie să respecte distanţa socială, să stea în casă şi să se spele pe mâini. Dar mult mai mortal decât coronavirus, pentru un popor, este să stea în casă, şi nu la muncă. Oamenii trebuie să consume şi, ca să aibă dreptul să consume, trebuie să producă produse vandabile.

Aparent ne aflăm în faţa celei mari dileme fără soluţie: dacă stăm în casă, nu murim sufocaţi de pneumonie, dar, în scurt timp, noi şi copiii noştri, vom murim de foame şi de depresie. Aceasta numai aparent. Există totuşi o soluţie pe care au găsit-o popoarele inteligente, civilizate şi bine organizate şi care înainte de pandemie aveau economie puternică şi funcţională, care producea bani pentru asigurarea serviciilor vitale (sănătatea, învăţământul, justiţia şi constrângerea pentru a fi respectate regulile).

"Soluţia minune" este să nu stăm în casă, ci să ieşim şi să mergem la muncă, dar asta în condiţiile în care avem un loc unde putem să facem o activitate productivă, creând valoare adăugată, iar când muncim este foarte important să fim foarte inteligenţi astfel încât în îndeplinirea sarcinilor de serviciu să respectăm cu foarte mare stricteţe toate regulile care împiedică transmiterea mai departe a infecţiei cu coronavirus. Aceasta este singura "soluţie minune" pe care au descoperit-o şi o practică popoarele inteligente, civilizate şi organizate, şi anume: în acelaşi timp să muncim, de acasă sau de la firmă, creând valoare adăugată, dar prin organizare tot inteligentă, munca noastră să nu favorizeze răspândirea infecţiei. De asemenea, este foarte important ca toţi cei care nu stau izolaţi şi sunt implicaţi în procesul muncii, să fie periodic testaţi pentru ca cei nou infectaţi în procesul muncii să fie imediat descoperiţi, trataţi corect de la începutul bolii. Trebuie să fim conştienţi că de corona nu mai putem scăpa, dar nici de necesitatea de a face o muncă productivă care să ne permită să consumăm şi să fie asigurate serviciile strict necesare pentru funcţionarea societăţii. Vom putea ieşi la liman numai cu ajutorul unei "soluţii minune". "Soluţia minune" este numai aceea pe care am descris-o în rândurile de mai sus. Un procent de oameni infectaţi cu corona şi un număr de decese, din cauza lui COVID 19, vom avea de acum mereu. Marea calitate a "soluţiei minune" este că ea menţine sub control şi cu valori cât mai mici numărul de infectaţi şi numărul de decese.

Din păcate, "soluţia minune", singura care ne poate scoate la liman, este o plantă foarte pretenţioasă, nu o poate cultiva oricine. Ea nu are nevoie de îngrăşăminte, de soare, de apă şi de căldură. Ea are nevoie, cum am mai spus, de inteligenţă, civilizaţie şi organizare. Dar fiecare din aceste trei cerinţe este foarte greu de îndeplinit. Păi, ce înseamnă civilizaţie? Un popor poate fi considerat civilizat când romii cu lopeţi şi cu bâte în mână fugăresc poliţiştii ziua în amiza mare? Un popor poate fi considerat civilizat când un primar de sector, împreună cu iubita lui, mint în faţă o ţară întreagă că se plimbau în parc ca să verifice dacă băncile erau vopsite? Un popor poate fi considerat civilizat când un procent foarte mare ignoră total ordonanţele militare care au rolul să ne protejeze pe noi? Un popor poate fi considerat civilizat când jumătate din cazurile de infectare sunt din rândul cadrelor medicale, deoarece au primit prea târziu echipamentele de protecţie. Tocmai oamenii eroi care îşi riscă viaţa ca să ne îngrijească pe noi, cei aflaţi în pericol de moarte, tocmai aceştia au fost neglijaţi cu ocazia dotării spitalelor. A fi civilizat înseamnă a fi onest. Guvernanţii ne liniştesc anunţându-ne că în 2 săptămâni vom avea ventilatoare fabricate la Tg. Mureş şi la Cluj, singurele care ne pot ţine în viaţă pe patul de moarte. Trump nu a îndrăznit să doteze spitalele din America cu ventilatoare fabricate de americani. El a încercat să comande de la nemţi aceste ventilatoare, dar nu a reuşit pentru că a cerut un număr prea mare (100.000). În disperare de cauză, a făcut contract cu General Motors ca să fabrice aceste ventilatoare. În Anglia ventilatoarele sunt fabricate şi donate spitalelor de către două mari firme care produc maşini de Formula 1, şi anume Mercedes şi McLaren. La noi, guvernanţii ne spun să avem toată încrederea în ventilatoarele fabricate în două săptămâni, de firmele româneşti care nu au reuşit să fabrice măşti, din cârpă şi hârtie, pe care şi pe alea le aducem din China cu celebrul avion Hercules, aruncat de americani.