Ţara hoţilor şi proştilor mai cinstiţi şi mai deştepţi decât conducătorii lor

Acesta este un titlu de pamflet, dar foarte mulţi se gândesc că arată mai mult a blestem al unui popor decât a titlu de specie literară. Aproape toate evenimentele care se petrec pe plaiurile noastre sunt ajungeri ale acestui blestem de care nu scăpăm de secole.

Să vedem cum sunt abordate şi rezolvate unele dintre provocările în faţa cărora se află în acest moment România. Precizăm că de felul cum sunt soluţionate ele s-ar putea să depindă existenţa acestei ţări şi a acestui popor. Din păcate, vedem că nu au fost găsite cele mai bune rezolvări şi nici măcar nu au fost puse în discuţie:

  1. într-o ţară cu multe instituţii şi foarte multă birocraţie, toate deciziile vitale pentru naţie sunt luate de şapte indivizi fără nicio performanţă sau realizare profesională, abonaţi la caseria PSD-ului;
  2. procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a putut fi revocat în 2 săptămâni fără ca revocarea să fie rezultatul aplicării unei legi. Revocarea s-a realizat ca rezultat al unei dorinţe exprese a unui individ care a dat mai multă atenţie, dimineaţa când se rade, să nu-şi taie nişte negi uriaşi şi urâţi, decât să respecte legile în conducerea Ministerului Justiţiei. Cu excepţia unor proteste formale, la început, nici preşedintele şi nicio instituţie a statului, timp de un an şi jumătate, nu a comentat şi nu a reclamat monstruzitatea petrecută într-un stat aşa-zis democratic. De abia acum, când CEDO s-a pronunţat asupra acestei monstruozităţi, toţi cei care se simt vinovaţi se spală pe mâini şi dau vina unii pe alţii;
  3. chiar şi acum când România se află atât de jos din punct de vedere al sănătăţii populaţiei, din punct de vedere financiar şi din punct de vedere economic, Media cât şi conducătorii nu abordează adevăratele pericole mortale care ameninţă fibra naţiei. Toate problemele majore, cunoscute de toată lumea că sunt nerezolvate şi că la ele stăm extraordinar de prost, cu mult înaintea pandemiei, nu sunt nici măcar discutate, darămite să li se propună o rezolvare:

Acum, toţi bărbaţii vor să fie bodyguard, de acasă, prin internet, sau vor să facă masaj la studentele de la cămin, tot de acasă, prin internet, iar toate femeile vor ca de acasă, prin internet, să spele vasele sau bătrânii şi să dea cu aspiratorul prin telemuncă.

Iohannis ne spune mereu, la televizor, că pe 15 Mai, la ora 8:30, ne reîntoarcem la muncă şi vom reporni economia, deşi şi el şi toată lumea ştie că noi nu avem ce reporni, pentru că noi nu avem economie. Poţi să spui că o ţară are economie atunci când cel puţin 60% dintre persoanele apte de muncă sunt angrenate într-o activitate realizatoare de produse care înglobează tehnologii şi duce la obţinerea de valoare adaugată. Noi nu avem astfel de întreprinderi. Noi avem shaormerii, saloane de înfrumuseţare şi SuperBet-uri. Românii sunt poporul care nu produce bani, dar care are case de schimb valutar din 10 în 10 metri.