Dumnezeu ne-a dat darul vorbirii ca să se audă lucrurile care trebuiesc neapărat spuse

Este mare păcat că nu folosim acest dar minunat ca să-i liniştim pe cei care aşteaptă să li se spună lucruri de care aveau neapărat nevoie.

Nici după 30 de ani, nicio gură nu ne spune cine a adus minerii în '90. Nu a venit nimeni la televizor să ne spună cine şi de ce a tras în noi la Revoluţie. Ce rău au făcut tinerii care au fost împuşcaţi? Nimeni nu ne spune de ce plătim dublu oamenii neproductivi (bugetarii), dar când partidelor le trebuiesc bani pentru alegeri mai stoarcem o dată pe cei care muncesc la firmele particulare.

Cea mai oribilă complicitate, la români, este cârdăşia neruşinată, în văzul telespectatorilor, dintre moderatorii TV şi invitaţii lor implicaţi în lipsa de iniţiativă şi de soluţii pentru rezolvarea problemelor majore ale ţării.

De exemplu, judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM şi figură importantă în domeniul justiţiei, invitat la o televiziune importantă, unde se analiza situaţia pur-românească a tragediei în care o fată de 17 ani a fost arsă de vie, nu a spus nimic din lucrurile pe care era dator să le lămurească el, cu funcţia şi competenţa lui. La fel de grav este faptul că nici moderatorul nu s-a achitat deloc de sarcina sa de bază, şi anume de a conduce discuţia astfel încât să avem răspunsuri la problemele care ne frământă pe toţi. În tot timpul emisiunii au mâncat amândoi din aceeaşi pungă de popcorn.

Noi toţi ne aşteptam că Danileţ ar fi trebui să comenteze patru probleme strigătoare la cer:

O altă problemă, în care se vede clar că românii şi moderatorii TV nu vor să folosească gura ca să spună adevărul şi să rezolve problemele, este cazul emisiunii cu spitalul de la Mioveni (cel mai dotat şi modern spital). Acest spital a fost finalizat, dotat cu aparatură de ultimă oră şi nu este folosit.

În documentarul realizat pentru a prezenta situaţia acestui spital, apar cei câţiva angajaţi care ne spun că ei au venit acolo ca să lucreze, dar că nu este posibil, chipurile, din lipsă de bani şi de cadre medicale. Dar noi ştim că sunt foarte mulţi bani, că de aia sunt plătite la termen uriaşele pensii speciale, indemnizaţiile de revoluţionar, salariile mărite ale bugetarilor şi măririle de pensii obişnuite, întrucât suntem în an electoral.

Cei de Mioveni ne mai vorbesc şi de lipsa cadrelor medicale, când toată lumea ştie că Europa este plină de medici şi asistente din România, în condiţiile în care salariile lor, în România, tocmai au fost mărite mult acum un an şi jumătate.

Un alt exemplu de lipsă de sinceritate şi lipsă de responsabilitate, din partea moderatorului şi a invitatului său, este mult discutata problemă vitală (de viaţă şi de moarte) a relaxării restricţiilor.

PSD-ul, în colaborare cu prostituatele de pe centura Bucureştiului (de altfel nefinalizată de 15 ani), şi puternic susţinuţi de Parlament (în care PSD deţine majoritatea), solicită de urgenţă încetarea stării de alertă.

La altă masă, pe aceeaşi voce, cântă şi producătorii de vinuri, patronii de restaurante, de terase şi de hoteluri, care ameninţă că vor da în judecată guvernul pe motiv că le scade profitul.

Invitat în emisiunile TV (din cauză că este mai puţin pesedist decât Cercel şi mai penelist decât Oprescu), marele specialist în coronavirus, Rafila, nu are nici un comentariu despre faptul că relaxarea restricţiilor poate fi făcută atât de rapid numai în cazul ţărilor unde populaţia este capabilă să înţeleagă corect pericolul real reprezentat de Covid.

Procedeul relaxării a dat rezultate numai în ţările în care populaţia este suficient de înzestrată cu simţ moral, altruism şi disciplină. Rafila nu a explicat că tinerii care se bucură de relaxare se pot comporta în mod criminal producând conştient sau inconştient numeroase victime. Tinerii fără serviciu (în general întreţinuţi de părinţi), care aleargă ciorchine prin parcuri sau se înghesuie la terase, fac forme foarte uşoare ale bolii, dar multiplică exponenţial numărul de oameni infectaţi, prezenţi în societate.

Din cauză că va exista un număr foarte mare de purtători de virus, din cauza relaxării, vor cădea victimă tocmai oameni nevinovaţi şi care, în general, sunt baza societăţii. Aceştia au un sistem imunitar mai slăbit, din cauză că, în general, sunt mai în vârstă, sunt mai stresaţi, sunt mai obosiţi fiindcă muncesc la un serviciu ca să întreţină o familie.

Cu toate că suntem pe primul loc în UE la vorbit şi la mâncat seminţe, vorbele care sunt foarte importante avem mare grijă să rămână nespuse.