Mereu românii au potenţial uriaş, dar seminţele pe care le spargem în faţa porţii sunt olandeze

Apropo de titlul pamfletului, sper că aţi observat că şi celebrul praz oltenesc din mâncarea cu praz este tot olandez. Un parlamentar din opoziţie a propus o reformulare a vechiului proverb românesc: nici usturoi chinezesc n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Un prezentator de la televizor, folosind în ştire mai multe cuvinte englezeşti decât BBC-ul, ne explică că acum este momentul extrem prielnic să punem de o firmă, sau chiar de 10 firme noi. Prezentatorul ne-a şi explicat motivele pentru care trebuie să ne ducem repede la biroul de înfiinţat firme:

  1. UE-ul dă foarte mulţi bani nerambursabili tinerilor cu iniţiativă ca să pornească noi activităţi economice şi să creeze locuri de muncă;
  2. Economia românească, sublimă dar lipsind aproape cu desăvârşire, lasă foarte mult loc liber pentru cei care vor să construiască o nouă afacere. Adică, în România noii întreprinzători nu trebuie să se lupte cu coşmarul capitalismului, concurenţa;
  3. Mâna de lucru este la tot pasul, foarte ieftină sau chiar pe degeaba. Angajatul român este fericit să lucreze anul ăsta şi să înceapă să ia salariul de la anul. Avem şi "specialişti", tocmai s-au întors în mare viteză şi specialiştii, mânaţi de la spate de Covidul occidental.

Ne cerem scuze, dar toate cele trei motive sunt o tâmpenie. Încă o emisiune TV în care se prezintă lucruri fără nicio acoperire. În realitate, în România, lucrurile stau tocmai pe dos pentru cei care vor să pornească o activitate economică. Vom prezenta şi noi elemente în sprijinul opiniei noastre:

  1. Din cauza dezvoltării tehnologice pe întreaga planetă şi a robotizării, productivitatea întreprinderilor a crescut foarte tare, mult mai tare decât consumul. În toate domeniile, firme extrem de puternice şi cu tradiţie reuşesc foarte greu să mai vândă câte ceva;
  2. România este un teren în care, într-adevăr, noul producător român nu este concurat de alţi producători români. Este însă sufocat, strivit de oferta extraordinar de mare de produse de mare calitate şi la preţ foarte mic. Din cauza lipsei de bani a românilor, puţinele produsele care se mai vând în România, 99% dintre ele sunt realizate de firme care produc fără încetare de câteva sute de ani şi care înglobează foarte multă tehnologie şi inteligenţă. Automobile pentru întreaga planetă reuşesc să vândă numai 7 firme;
  3. Ca să poţi porni o afacere ai nevoie de forţă de muncă de calitate, şi anume muncitori calificaţi şi specialişti. Că veni vorba de specialiştii români, aici este altă tragedie. Noi am avut într-adevăr specialişti de mare valoare, dar nu am avut şi patriotism. Şi în problema oamenilor de valoare, cu înaltă calificare, formaţi pe banii statului român, în facultăţile româneşti, noi, românii am acţionat, din nou, conduşi de vechea meteahnă: ne vindem fără să stăm pe gânduri ăluia care ne dă mai mult. Ne părăsim şi părinţii şi copiii, ne distrugem şi relaţia cu partenerul de-o viaţă pentru un leu în plus la salariu. Din acest motiv, specialiştii într-adevăr specialişti au trădat România şi au preferat să rămână să lucreze în afara ţării pentru progresul altor ţări. Muncitorii calificaţi, necesari întreprinzătorului, în realitate lipsesc cu desăvârşire. S-au întors 1 milion de muncitori din Europa, dar care? Sunt muncitorii care nu sunt eficienţi, că de aia nu au rămas angajaţi acolo. Cei care au rămas tot timpul în România nu se poate face treabă cu ei, că dacă se putea, plecau şi ei. În plus, de frica morţii, muncitorul român, aşa nepriceput cum este, mai vrea să şi lucreze de acasă, la strung sau la prăşit, prin telemuncă. Doar la cârciumă este de acord să se ducă la locul unde se bea. Ei au şi motive obiective să nu mai aibă curajul să meargă la muncă. Dacă acum 5 ani patronul de la Colectiv a dat petrecere cu 500 de oameni, într-o sală cu materiale care ardeau ca paiele de grâu, atunci ce bază poate să pună angajatul român în patron că acesta îi va asigura condiţii corecte ca el să nu se molipsească de Covid?
  4. O activitate economică mai poate produce produse vandabile numai dacă sunt îndeplinite nişte condiţii obligatorii:

Dragi cititori ai pamfletului, cred că aţi observat că tot ce scrie mai sus sunt diverse forme de inteligenţă şi calificare. Ne îndoim că inteligenţii noştri, care strigă sus şi tare că nu există Covid, vor avea idei atât de bune încât să producă produse vandabile într-o piaţă sufocată de oferta imensă de produse de mare calitate din aceeaşi categorie.